Schimmelnagels

Schimmelnagels

Een schimmelnagel, in de volksmond ook wel ‘kalknagel’ genoemd, is een schimmelinfectie van de vingernagel of teennagel. De werkelijke infectie is het bed van de nagel (Nail Bed) en de plaat onder het nageloppervlak (Nail Plate).

In de meeste gevallen zijn de teennagels geïnfecteerd (98%). Schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam. Mannen hebben vaker last van deze infectie dan vrouwen. Oudere mensen hebben dertig keer meer kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. Waarschijnlijk komt dit door het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen. Personen met chronische ziekten, zoals diabetes, problemen met de bloedsomloop en immuundeficiëntie ziekten (waarbij het immuunsysteem wordt onderdrukt), zijn extra vatbaar voor de schimmelinfectie en dit kan een medische indicatie zijn. Andere risicofactoren zijn erfelijkheid, eerdere trauma’s aan de nagels, een warm klimaat, overtollige transpiratie en (te) strakke schoenen.

Schimmels zijn eenvoudige parasitaire plantaardige organismen die geen zonlicht nodig hebben om te groeien. Teennagels zijn hierdoor kwetsbaar, omdat deze zich vaak in donkere, vochtige plaatsen bevinden (sokken / schoenen).

De schimmel kan al jaren aanwezig zijn zonder pijn of andere symptomen te veroorzaken. Ineens kan de nagel dikker worden en veranderen naar een oppervlakkige witte verkleuring of geelbruine kleur. Stinkend afval kan zich verzamelen onder de nagel. De nagelplaat kan gedeeltelijk aan de top van de nagel of soms geheel loslaten. De infectie kan zich verspreiden naar de andere nagels en zelfs naar de huid. Spontane genezing is zeer onwaarschijnlijk.

Behandeling

Crèmes

Bij schimmelnagels is de gehele dikte van de nagelplaat geïnfecteerd. Lokale anti-schimmelcrèmes zullen niet werken, doordat de werkzame stof onvoldoende door de nagelplaat heen dringt.

Orale medicatie

Er zijn medicijnen voor oraal gebruik die schimmelinfectie kunnen behandelen. Het nadeel is dat deze vaak langdurig geslikt moeten worden en dat de lever en nieren hier schade van kunnen ondervinden. Deze zullen dan regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Laser

De nieuwe techniek is behandeling door middel van de MedArt 700 Neo Nail laser. De MedArt 700 Neo Nail laser zorgt voor verhitting van het nagelbed, ongeveer 42 ˚C, waardoor de schimmelinfectie gedood wordt. De behandeling is niet pijnloos. Na de behandeling kan een lichte tinteling nog voelbaar zijn.

Voor de behandeling is het belangrijk dat de nagels goed schoongemaakt zijn en er geen nagellak of andere kleurstoffen meer aanwezig zijn. Als de nagel verheven of erg ongelijk is, is het aan te raden om de nagel eerst te frezen voorafgaand aan de behandeling. Het is van belang dat de gehele nagel en alle nagels behandeld worden, hoewel niet alle nagels zich presenteren met zichtbare oppervlakkige witte of geelbruine verkleuring.

Er zullen twee of drie behandelingen plaatsvinden. Tussen de eerste twee behandelingen zitten vier weken, daarna zal na zeven maanden bekeken worden of een derde behandeling nodig is. Er zal aan de basis van de nagel een gezonde, schimmelvrije nagel tevoorschijn komen. Teennagels groeien erg langzaam, waardoor de nagel negen tot twaalf maanden de tijd nodig heeft om te vernieuwen. Dan is het geïnfecteerde deel van de nagel geheel uitgegroeid. Na de behandeling blijft het belangrijk om de nagels goed te blijven verzorgen. Een nieuwe schimmelinfectie kan zich helaas altijd voordoen.


Ook interessant voor jou

Huidscan

Wat de juiste verzorging is voor jouw huidtype en -conditie, is enorm persoonlijk. Daarom kan het zinvol zijn je te laten informeren door een specialist. Een huidspecialist kan een huidscan uitvoeren om te bekijken welke behandelingen effectief zijn.

Lees verder

Vitaliteitsscan

Voor zover jij weet ben je goed bezig: je let op je voeding, drinkt veel water én slaapt genoeg. Ook wat betreft huidverzorging doe jij je best. Maar hoe weet je nu écht of jij voldoende doet voor je huid en wat de verbeterpunten zijn?

Lees verder

Ervaringen

Ik ben heel erg blij met de laserbehandelingen die ik heb gehad, en ik raad Medikos van harte aan! Het personeel is top, en de behandelingen zijn uiterst professioneel. Ik heb mijn schaamregio laten ontharen. Dit vond ik vooraf best spannend en ongemakkelijk, maar het personeel heeft mij hier zeer gemakkelijk en uiterst professioneel doorheen geholpen!

- Hanne

Altijd even vriendelijk en ik ga altijd met een tevreden gevoel de deur uit!

- Corrien

Superprofi behandeling & zeer veel aandacht & liefdevolle service & adviezen. Ik doe het normaal met de krachten van de natuur, maar dit keer ook met hulp van Medikos; heel goed bevallen van jullie service op maat & naar mijn wensen in deze. Ongelooflijk wat deze kliniek allemaal kan & doet & zoveel tijd & aandacht geeft. Heel blij met jullie.

- Soes

Je favoriete
producten voor
thuis

We hebben in de webshop al jouw
favoriete producten beschikbaar.
Wil jij gemakkelijk vanuit huis
bestellen? Neem dan een bezoek
aan de webshop.