
Tatoeage-laserbehandeling
Wat is een tatoeage?
Tatoeages zijn lichaamsversieringen van inkt in de huid. In de afgelopen jaren heeft 1 op de 10 mensen een tatoeage laten zetten. Ongeveer 25% van de mensen met een tatoeage in Nederland heeft spijt van de tatoeage en laat deze weer verwijderen. De komende jaren zal het aantal mensen dat een tatoeage laat verwijderen verder toenemen.

Het plaatsen van een tatoeage
Bij het plaatsen van een tatoeage prikt een speciale dunne naald meer dan 100 keer per seconde door de opperhuid en laat die inkt achter in de lederhuid. Deze inkt veroorzaakt een reactie van het immuunsysteem, aangezien er lichaamsvreemd materiaal (de inkt) is achtergelaten. Door deze reactie wordt de inkt opgeslagen in cellen vlak onder de grens tussen de opperhuid en de lederhuid. Deze cellen kunnen na een lange periode van vele jaren wat lager in de lederhuid zakken. Hierdoor ontstaat het effect dat een tatoeage minder scherp qua tekening blijft.
Tatoeage verwijderen met de Q-switched Astanza laser
De meest gebruikte methode om een tatoeage te laten verwijderen is met een Q-switched laser. Deze laser werkt op 2 golflengtes:
De Q-switched laser werkt met zeer korte laserpulsen. Deze worden uitgedrukt in nanoseconden. De kleurstoffen van de inkt worden gebroken en vervolgens door de omliggende cellen opgenomen en door het lichaam afgebroken en vervolgens verwijderd. Over het algemeen worden donkere tatoeagekleuren het gemakkelijkst verwijderd door de laser. Deze donkere kleuren absorberen namelijk alle golflengtes van de laser.
De huidskleur is ook van belang. Hoe lichter de huid, hoe minder de laserstralen in de omliggende huid worden opgenomen. Een donkere huid bevat meer melanine. Dit pigment in de huid neemt dan ook sneller het laserlicht op, waardoor het effect op de tatoeage minder wordt.
Hoe verloopt de tatoeage-laserbehandeling?
Een verdoving is niet noodzakelijk nodig, maar er zijn verdovingsmethodes die de behandeling veraangenamen. Het laten zetten van een tatoeage blijft altijd pijnlijker dan het laten verwijderen ervan. De laser geeft zeer korte pulsen af op de tatoeage. Dit voelt aan als kleine speldenprikjes. De huid kleurt wat wazig wit tijdens de laserbehandeling. Dit trekt echter snel weer weg. Door de tatoeage-laserbehandeling wordt de huid licht beschadigd. Hierdoor kunnen roodheid en oedeem/vochtophoping ontstaan. Na de behandeling kan de huid gekoeld worden en wordt een antibacteriële crème aangebracht. Direct na de behandeling zou er inkt uit de huid kunnen komen. Vervolgens kunnen er blaren en korstjes komen op de plekken waar het laserlicht is geweest. De korstjes vallen er na een aantal dagen af. Een goed resultaat is pas na enkele weken zichtbaar. Deze huid kan erg gevoelig zijn en moet daarom ook uit de zon blijven en goed verzorgd worden met een goede sunblock.
Aantal benodigde tatoeage-laserbehandelingen
Alvorens de behandelaar start met de behandeling krijg je een intakegesprek waarin een behandelplan wordt opgesteld. In dit behandelplan wordt gekeken naar welke huidtype je hebt, de grootte van de tatoeage en de kleuren die gebruikt zijn. Het aantal behandelingen varieert van 2 tot wel 10 of meer tatoeage-laserbehandelingen. Tussen de behandelingen zitten gemiddeld 6 tot 8 weken.
Na iedere tatoeage-laserbehandeling wordt de tatoeage steeds lichter totdat deze geheel vervaagt en verdwijnt. Onderzoek heeft aangetoond dat rokers 70% minder kans hebben op het succesvol verwijderen van hun gehele tatoeage. Dit is het gevolg van de negatieve impact van tabak op de inflammatoire en immuunreacties van het lichaam.
Ook interessant voor jou

Je favoriete
producten voor
thuis
We hebben in de webshop al jouw
favoriete producten beschikbaar.
Wil jij gemakkelijk vanuit huis
bestellen? Neem dan een bezoek
aan de webshop.