Last van oedeem? Oedeemtherapie helpt!

Last van oedeem? Oedeemtherapie helpt!

BLOG | 10 juni 2022

Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen. Is het nou vocht wat zich heeft opgehoopt? Mogelijk heb je last van oedeem.

Zwelling als gevolg van oedeem

Je drukt uit nieuwsgierigheid in het stuk huid en er blijft een putje staan. Dit is een klassiek voorbeeld van oedeem! Oedeem is de ophoping van vocht op ongebruikelijke plekken in het lijf. Vaak komt het voor in de buik, enkels en longen. Het wordt veroorzaak door:

  • de verminderde pompfunctie van het hart,
  • erfelijkheid (hereditair angio-oedeem),
  • lever- of nieraandoending,
  • het niet goed afvoeren van bloed door de aderen naar het hart.

Symptomen van oedeem

Om vast te stellen dat je oedeem hebt, kun je thuis zelf wat kleine checks doen. De eerste check is het gewicht. Je bent in enkele dagen 1 à 2 kilo aangekomen. Vochtophoping in de benen kun je constateren door de indruktest te doen. Druk enkele seconden stevig in het been, en laat vervolgens los. Er blijft vervolgens een putje in de huid staan. Wanneer je plotselinge zwelling rondom de buik opmerkt, is het mogelijk buikoedeem (ascites). Bij oedeem in de longen is er vaak sprake van kortademigheid, vooral als je ligt en bij inspanning.

Dingen die je zelf kunt doen bij oedeem

Thuis zijn er dingen die je kunt doen om oedeem te beperken.

  1. Trek de gympen aan. Beweging is bevorderlijk voor de spieren en doorbloeding van de benen. Vochtophoping vermindert hierdoor.
  2. Houd het zoutvaatje van tafel. Door te matigen met zout, houd je minder vocht vast in het lijf. Het resultaat: de bloeddruk daalt.
  3. Houd regelmatig je gewicht bij. Doe dit sowieso bij oedeem door hartfalen.
  4. Investeer in goede compressiekousen. Deze elastische kousen zorgen voor het terugdringen van lymfevocht naar het hart.

Zijn jouw pogingen om van oedeem af te komen tevergeefs? Behandeling is mogelijk!

De oplossing

Bij de pakken neerzitten is niet nodig! Je kunt bij een huidtherapeut namelijk terecht voor oedeemtherapie. Vaak worden meerdere behandelmethodes toegepast om het maximale resultaat te behalen. De huidtherapeut trapt af met manuele lymfedrainage. Daarna volgen compressietherapie, ademhalings- en bewegingsoefeningen, eventuele lymfetaping en het zwachtelen van behandelde plekken.

Oedeemtherapie bij Medikos

Oedeem is een lastige kwaal om zelf tegen te gaan. Gelukkig sta je er niet alleen in! Benieuwd naar wat onze huidtherapeut voor jou kan betekenen? Contacteer ons gerust bij vragen of om een consult in te plannen!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Wat te doen tegen acnelittekens?

Littekens als gevolg van acne zijn erg vervelend. Gelukkig kun je ze laten behandelen met behulp van lasertherapie!

Lees verder

Wat je altijd al wilde weten over… couperose

Altijd rode wangen door couperose…Hoe kom je ervan af? Lees het in dit blog.

Lees verder

Last van couperose? Probeer een vaatlaserbehandeling!

Last van couperose? Lees hier hoe een vaatlaserbehandeling kan helpen! Voor altijd af van rode wangen met lasertechniek!

Lees verder

Elke dag stralen? Leer over de mogelijkheden van PMU

Je hebt de ene kant netjes aangezet. Perfect! De andere vertikt het om mee te doen. Eyeliner is ’s ochtends onze grootste vijand! Met PMU zit jouw make-up altijd perfect.

Lees verder

Weg met die onderkin en terug naar een strakke kaaklijn!

Verraden je onderkin en kaaklijn jouw leeftijd? Je hoeft geen extreem ingrijpende behandelingen te ondergaan om dit probleem te verhelpen. Lees hier meer over dé oplossing!

Lees verder

Wat kan ik doen tegen ongewenste haargroei?

Wil jij af van je regelmatig moeten scheren om van je ongewenste haargroei af te komen? Hier is dé oplossing voor jou.

Lees verder

Een wakkere oogopslag in plaats van hangende oogleden!

Hangende oogleden kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Zou jij je je ogen net zo willen laten stralen als hoe je je van binnen voelt? Lees hier hoe dat kan.

Lees verder

Huidveroudering aanpakken met de Venus Freeze

Er zijn allerlei oorzaken waardoor huidveroudering eerder ontstaat. Gelukkig helpt de Venus Freeze behandeling! Lees hier meer over de behandelmogelijkheden.

Lees verder

Littekens door acne… zo kun je ze laten behandelen!

Last van littekens door acne? Dat is enorm vervelend. Gelukkig bestaan er oplossingen voor. Lees hier meer!

Lees verder

Ervaringen

Ik ben zeer tevreden over de laserbehandeling die ik tot dusver 2 keer heb gehad. Ik heb last van littekens in mijn gelaat en deze zijn al na twee behandelingen aanzienlijk verminderd. De persoonlijke benadering en behandeling van Yolande Werkman zijn zeer prettig en professioneel en bij haar kom ik zeker terug.

- Pleuni

Je favoriete
producten voor
thuis

We hebben in de webshop al jouw
favoriete producten beschikbaar.
Wil jij gemakkelijk vanuit huis
bestellen? Neem dan een bezoek
aan de webshop.