Last van oedeem? Oedeemtherapie helpt!

Last van oedeem? Oedeemtherapie helpt!

BLOG | 10 juni 2022

Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen. Is het nou vocht wat zich heeft opgehoopt? Mogelijk heb je last van oedeem.

Zwelling als gevolg van oedeem

Je drukt uit nieuwsgierigheid in het stuk huid en er blijft een putje staan. Dit is een klassiek voorbeeld van oedeem! Oedeem is de ophoping van vocht op ongebruikelijke plekken in het lijf. Vaak komt het voor in de buik, enkels en longen. Het wordt veroorzaak door:

  • de verminderde pompfunctie van het hart,
  • erfelijkheid (hereditair angio-oedeem),
  • lever- of nieraandoending,
  • het niet goed afvoeren van bloed door de aderen naar het hart.

Symptomen van oedeem

Om vast te stellen dat je oedeem hebt, kun je thuis zelf wat kleine checks doen. De eerste check is het gewicht. Je bent in enkele dagen 1 à 2 kilo aangekomen. Vochtophoping in de benen kun je constateren door de indruktest te doen. Druk enkele seconden stevig in het been, en laat vervolgens los. Er blijft vervolgens een putje in de huid staan. Wanneer je plotselinge zwelling rondom de buik opmerkt, is het mogelijk buikoedeem (ascites). Bij oedeem in de longen is er vaak sprake van kortademigheid, vooral als je ligt en bij inspanning.

Dingen die je zelf kunt doen bij oedeem

Thuis zijn er dingen die je kunt doen om oedeem te beperken.

  1. Trek de gympen aan. Beweging is bevorderlijk voor de spieren en doorbloeding van de benen. Vochtophoping vermindert hierdoor.
  2. Houd het zoutvaatje van tafel. Door te matigen met zout, houd je minder vocht vast in het lijf. Het resultaat: de bloeddruk daalt.
  3. Houd regelmatig je gewicht bij. Doe dit sowieso bij oedeem door hartfalen.
  4. Investeer in goede compressiekousen. Deze elastische kousen zorgen voor het terugdringen van lymfevocht naar het hart.

Zijn jouw pogingen om van oedeem af te komen tevergeefs? Behandeling is mogelijk!

De oplossing

Bij de pakken neerzitten is niet nodig! Je kunt bij een huidtherapeut namelijk terecht voor oedeemtherapie. Vaak worden meerdere behandelmethodes toegepast om het maximale resultaat te behalen. De huidtherapeut trapt af met manuele lymfedrainage. Daarna volgen compressietherapie, ademhalings- en bewegingsoefeningen, eventuele lymfetaping en het zwachtelen van behandelde plekken.

Oedeemtherapie bij Medikos

Oedeem is een lastige kwaal om zelf tegen te gaan. Gelukkig sta je er niet alleen in! Benieuwd naar wat onze huidtherapeut voor jou kan betekenen? Contacteer ons gerust bij vragen of om een consult in te plannen!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Wie kan die tattoo verwijderen?

Heb jij spijt van je tatoeage? Laat je tattoo verwijderen door een aantal laserbehandelingen bij Medikos.

Lees verder

7 feiten en fabels over PMU

Hamsterwangen en een onderkin: huidveroudering kan veel aan je uiterlijk veranderen. De lipo-laserbehandeling van Medikos maakt er korte metten mee.

Lees verder

Huidveroudering? Ga de strijd aan met de zwaartekracht!

Hamsterwangen en een onderkin: huidveroudering kan veel aan je uiterlijk veranderen. De lipo-laserbehandeling van Medikos maakt er korte metten mee.

Lees verder

Een ontsierend litteken? Er is wat aan te doen!

Wil jij van dat storende en ontsierende litteken af? Dat kan met de fraction CO2-lasertherapie van Medikos. Lees er hier alles over.

Lees verder

Ontharen: zo bereik je een blijvend resultaat

Ben jij elke week bezig om je benen te ontharen en wil jij graag definitief van je ongewenste haargroei afkomen? Lees hier hoe je dat kunt bereiken.

Lees verder

Vaarwel rimpels: breng vitaliteit terug in je huid

Wil jij de strijd tegen je rimpels aangaan? Dat kan met de fraction CO2-laserbehandeling van Medikos. Lees er hier alles over.

Lees verder

Wat te doen tegen acnelittekens?

Littekens als gevolg van acne zijn erg vervelend. Gelukkig kun je ze laten behandelen met behulp van lasertherapie!

Lees verder

Wat je altijd al wilde weten over… couperose

Altijd rode wangen door couperose…Hoe kom je ervan af? Lees het in dit blog.

Lees verder

Last van couperose? Probeer een vaatlaserbehandeling!

Last van couperose? Lees hier hoe een vaatlaserbehandeling kan helpen! Voor altijd af van rode wangen met lasertechniek!

Lees verder

Ervaringen

Ik ben heel erg blij met de laserbehandelingen die ik heb gehad, en ik raad Medikos van harte aan! Het personeel is top, en de behandelingen zijn uiterst professioneel. Ik heb mijn schaamregio laten ontharen. Dit vond ik vooraf best spannend en ongemakkelijk, maar het personeel heeft mij hier zeer gemakkelijk en uiterst professioneel doorheen geholpen!

- Hanne

Altijd even vriendelijk en ik ga altijd met een tevreden gevoel de deur uit!

- Corrien

Superprofi behandeling & zeer veel aandacht & liefdevolle service & adviezen. Ik doe het normaal met de krachten van de natuur, maar dit keer ook met hulp van Medikos; heel goed bevallen van jullie service op maat & naar mijn wensen in deze. Ongelooflijk wat deze kliniek allemaal kan & doet & zoveel tijd & aandacht geeft. Heel blij met jullie.

- Soes

Je favoriete
producten voor
thuis

We hebben in de webshop al jouw
favoriete producten beschikbaar.
Wil jij gemakkelijk vanuit huis
bestellen? Neem dan een bezoek
aan de webshop.