Littekens door acne… zo kun je ze laten behandelen!

Littekens door acne… zo kun je ze laten behandelen!

BLOG | 16 december 2021

Vooral tijdens de puberteit hebben veel jongeren last van acne. Dit is ontzettend vervelend, want het is vaak erg lastig om er vanaf te komen. Voor velen is de oplossing dan ook gewoon afwachten. Anderen ondernemen echter wel actie, door bijvoorbeeld allerlei cremepjes, serums en cleansers aan te schaffen. Toch betekent dat niet automatisch dat je huid op magische wijze verbetert. Bovendien kunnen na je acne-jaren vervelende littekens overblijven…

Niet aan krabben…

Niet aan krabben, niet aan pulken… weer niet gelukt. Zo’n witte kop is gewoon ontzettend lastig om te negeren. Je denkt dat die minder opvalt als je hem even weghaalt of uitdrukt, maar voor je het weet is je pukkel nog roder, bloedt het en raakt het ontstoken. Het is heel begrijpelijk dat veel mensen aan hun huid krabben, maar helaas heeft het vaak vervelende en hardnekkige littekentjes tot gevolg.

Ontstaan littekens

Littekens ontstaan na huidbeschadiging als resultaat van de wondheling. Het herstellende vermogen van de huid is prachtig en waardevol, maar kan wel zichtbare gevolgen achterlaten in de vorm van littekens. Wat is littekenweefsel precies?

  • Littekenweefsel is samengesteld uit dezelfde proteïnen (collageen) als de huid die het vervangt. Maar de precieze vezelsamenstelling van de proteïne is net anders dan de normale, geordende structuur van je huid.
  • Littekenweefsel is een stuk minder elastisch dan gewone huid.
  • Zweetkliertjes en haarcellen groeien niet terug op littekenweefsel.
  • De kleur van littekenweefsel kan variëren van roze tot de kleur van iemands eigen huidskleur of rood tot donkerbruin.

Littekens voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om littekens door acne te voorkomen. Dit zijn:

  • Niet uitknijpen! Dit kan leiden tot meer ontstekingen en acnelittekens
  • Maak de huid, zeker wanneer je te maken hebt met acne, altijd goed schoon, maar wel op milde wijze. De huid heeft al veel te verduren. Scrub maximaal twee keer per weekZweetkliertjes en haarcellen groeien niet terug op littekenweefsel.
  • Gebruik niet sterk ontvettende huidverzorging. Dit irriteert de huid verder.
  • Gebruik altijd een goede SPF. Zonschade kan tot ongewenste pigmentatie leiden.

Littekens verwijderen

Wanneer je last hebt van acnelittekens, kun je ze helaas niet meer voorkomen. Het kwaad is al geschied. Maar gelukkig zijn er bepaalde behandelingen die je kunt inzetten om littekens te verminderen of te verwijderen. Bij Medikos maakt de huidtherapeut daarvoor gebruik van lasertherapie. Met behulp van radiogolven worden minuscule gaatjes in de onderliggende huidlaag gemaakt. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen van binnenuit gestimuleerd. Deze zorgen voor een meer egale huidstructuur. Met een laserbehandeling kunnen ook acnelittekens verminderd en/of verzacht worden.

Hulp?

Heb jij last van acne of littekens door acne? Dan kun je bij Medikos terecht voor een gedegen advies en behandeling. Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Wat te doen tegen acnelittekens?

Littekens als gevolg van acne zijn erg vervelend. Gelukkig kun je ze laten behandelen met behulp van lasertherapie!

Lees verder

Wat je altijd al wilde weten over… couperose

Altijd rode wangen door couperose…Hoe kom je ervan af? Lees het in dit blog.

Lees verder

Last van couperose? Probeer een vaatlaserbehandeling!

Last van couperose? Lees hier hoe een vaatlaserbehandeling kan helpen! Voor altijd af van rode wangen met lasertechniek!

Lees verder

Elke dag stralen? Leer over de mogelijkheden van PMU

Je hebt de ene kant netjes aangezet. Perfect! De andere vertikt het om mee te doen. Eyeliner is ’s ochtends onze grootste vijand! Met PMU zit jouw make-up altijd perfect.

Lees verder

Weg met die onderkin en terug naar een strakke kaaklijn!

Verraden je onderkin en kaaklijn jouw leeftijd? Je hoeft geen extreem ingrijpende behandelingen te ondergaan om dit probleem te verhelpen. Lees hier meer over dé oplossing!

Lees verder

Last van oedeem? Oedeemtherapie helpt!

Gezwollen enkels, kortademigheid of een moeilijk passende broek. Je denkt aan alle traktaties op kantoor. Daar was je toch vanaf gebleven? Mogelijk heb je last van oedeem! Hoe ga je te werk?

Lees verder

Wat kan ik doen tegen ongewenste haargroei?

Wil jij af van je regelmatig moeten scheren om van je ongewenste haargroei af te komen? Hier is dé oplossing voor jou.

Lees verder

Een wakkere oogopslag in plaats van hangende oogleden!

Hangende oogleden kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Zou jij je je ogen net zo willen laten stralen als hoe je je van binnen voelt? Lees hier hoe dat kan.

Lees verder

Huidveroudering aanpakken met de Venus Freeze

Er zijn allerlei oorzaken waardoor huidveroudering eerder ontstaat. Gelukkig helpt de Venus Freeze behandeling! Lees hier meer over de behandelmogelijkheden.

Lees verder

Ervaringen

Ik ben zeer tevreden over de laserbehandeling die ik tot dusver 2 keer heb gehad. Ik heb last van littekens in mijn gelaat en deze zijn al na twee behandelingen aanzienlijk verminderd. De persoonlijke benadering en behandeling van Yolande Werkman zijn zeer prettig en professioneel en bij haar kom ik zeker terug.

- Pleuni

Je favoriete
producten voor
thuis

We hebben in de webshop al jouw
favoriete producten beschikbaar.
Wil jij gemakkelijk vanuit huis
bestellen? Neem dan een bezoek
aan de webshop.